1962 25 JAAR TAVERZO 1987

Hoewel met name uit de beginperiode slechts, en we moeten zeggen helaas, weinig bescheiden bewaard zijn gebleven (zo ontbreken bijvoorbeeld de notulen van de oprichtingsvergadering) hebben we aan de hand van, soms ongedateerde, archiefstukken, notulen, jaarverslagen en herinneringen van mensen die de jaren vóór en de eerste jaren ná de officiële oprichting hebben meegemaakt, ons toch een beeld kunnen vormen over deze belangrijke beginfase.


Op welke dag was dat ook weer ?

Het moet eind 1960 zijn geweest dat Elly van Veen, Atie Franssen en Ben Schareman besloten om een gezelligheidsvereniging op te richten, waarin ook getafeltennist moest kunnen worden. Uit de erfenis van een failliete jongerenbeweging waren onder andere een paar zelfgemaakte tafeltennistafels overgebleven; vandaar.

Dat is lang geleden !!

De activiteiten van de bedoelde jongerenclub vonden plaats in het Parochiehuis in de Dorpsstraat (schuin tegenover nr 33). Een ledenwerfactie leverde 6 aanmeldingen op van onder andere de heren Oskam, Hin, Koek en Geerdinck. Met de 3 initiatiefne(e)m(st)ers samen dus 9 personen.
De contributie werd bepaald op een rijksdaalder en als speelavond werd gekozen voor de woensdagavond (er was toen kennelijk nog maar weinig Europacupvoetbal op de woensdagavond-t.v.).
Men bleef in het Parochiehuis spelen tot medio 1961, maar verhuisde daarna naar de gymzaal achter 't Trefpunt, ook weer in de Dorpsstraat (deze zaal is inmiddels afgebroken, 't Trefpunt zelf bestaat nog).
Behalve in de zaal achter 't Trefpunt was men ook (men zegt zelfs vaker) te vinden in de bar ervóór bij Jan Dagevos, die er samen met zijn vrouw voor zorgde, dat de tafeltennissers het pilsje of borreltje belangrijker vonden dan het balletje.

Het tafeltennissen zelf speelde zich af op recreatief niveau met onderlinge competities en toernooitjes.
Allengs werd de behoefte gevoeld aan een wat serieuzere aanpak en met name aan een echte officiële tafeltennisvereniging.
Welnu die kwam er en zo werd op 2 november 1962 opgericht de TAfeltennis VEReniging ZOetermeer, roepnaam TAVERZO. Het aantal leden bedroeg volgens de annalen "ongeveer" 20. Hieronder bevonden zich de namen van de reeds eerder genoemden, alsmede die van Veldman, Vermeer, Vermeulen, Van der Spek en Arkesteijn.
Nog steeds bleef het tafeltennis een puur clubgebeuren met als hoogtepunt de jaarlijkse strijd om de clubtitel.

 

ONZE CLUBKAMPIOENEN

De eerste clubkampioen werd Thijs Hin. Hebben we vandaag de dag een hele week nodig om de kampioenen in de diverse klassen hun titel te zien behalen, vroeger werd dit toernooi verspreid over het hele seizoen.
Voor het bijwonen van de finale werden dan alle leden schriftelijk uitgenodigd. Citaat uit een dergelijk schrijven van 26 augustus 1964  ". .... U wordt verzocht om 8 uur aanwezig te zijn zodat U getuige kunt zijn van de wedstrijd tussen de Heer van Eekelen en de Heer Hin om het kampioenschap van het seizoen 1963/1964. Na deze wedstrijd zal de wisselbeker beschikbaar worden gesteld aan de winnaar".

 

Achterberg en Kuipers Clubkampioen(e) 1979




Om diezelfde wisselbeker bij de heren wordt nu nog ieder jaar gespeeld. Er prijken in totaal 15 verschillende namen op. 4 leden werden 3 keer clubkampioen, te weten Wim Zegers, Jan de Gast, Folkert Kuipers en Cor Ririmasse.
In 1972 werd voor de eerste keer om de clubtitel gespeeld bij de jongens junioren; in 1975 bij de meisjes junioren en in 1976 bij de dames.
Koploopster in deze laatste categorie is onbetwist Mirjam Achterberg met 6 titels, waarvan 5 op rij, gespeeld om de veteranentitel. Dit evenement staat bekend als het 40+ toernooi.
Behalve een "normale" prijs ontvangt de winnaar een 40+ kaas.

Geslaagde clubkampioenschappen Taverzo

COR RIRIMASSE NIEUWE JEUGDKAMPIOEN 1978

 

In onderstaand overzicht ziet U alles op een rijtje gezet.
           Heren             Dames         40+
1962/63   M.Hin
1963/64   H.v. Eekelen
1964/65   W.Zegers
1965/66   W.Zegers
1967      P. ten Kortenaar
1968      W.Zegers
1969      P.Verhey
1970      J. de Gast
1971      P.Hierck
1972      A.Kaandorp
1973      J. de Gast
1974      J. de Gast
1975      R.v.d.Waall
1976      R.v.d. Waall      S.Bitter
1977      J.Hoek            I.Stoffels    A.Kaandorp
1978      J.Hoek            I.Stoffels    A.Berkhout
1979      F.Kuipers         M.Achterberg  H.de Jong
1980      F.Kuipers         M.Achterberg  A.Kaandorp
1981      F.Kuipers         M.Achterberg  A.Kaandorp
1982      C.Ririmasse       M.Achterberg  B.Sytsema
1983      C.Ririmasse       M.Achterberg  A.Kaandorp
1984      C.Ririmasse       A.Houtzager   H. de Jong
1985      N.Peerdeman       Chr. v. Soest B.Sytsema
1986      D.Bouwmeester     M.Achterberg  B.Sytsema
1987      M.Traanman        A.Houtzager

          Jongens           Meisjes
1972      W.Haanstra
1973      W.Haanstra
1974      R.Cattel
1975      R.Cattel          A.Pelle
1976      R.Cattel          C.v. Eerde
1977      M.v.d. Berg       ---
1978      C. Ririmasse      E.v.d.Weide
1979      C. Ririmasse      C.v. Eerde
1980      E.Jacobs          C.v. Eerde
1981      B.Becker Hof      A.Remijn
1982      B.Becker Hof      A.Houtzager
1983      M.Vermeer         P.Vermeer
1984      E.Kitselaar       D.Henneken
1985      D.Bouwmeester     D.Henneken
1986      P.v.d. Helm       A.v. Rijn
1987      J.Dekker          I.v.Graafeiland

Waar geen naam is ingevuld was deze of niet terug te vinden of werden voor de desbetreffende categorie (nog) geen clubkampioenschappen gehouden.
Het uitsluitend tegen eigen clubgenoten spelen was voor sommige lieden steeds minder bevredigend. Men wilde de strijd ook wel eens tegen andere verenigingen aanbinden. In 1964 werd volgens de notulen "na een veelbewogen discussie" door de algemene ledenvergadering besloten tot aanmelding van één herenteam voor de competitie van de Nederlandse Tafeltennisbond.
Er moest onder aan de wedstrijdladder worden begonnen, dat wil zeggen vierde klasse afdeling Den Haag. In hetzelfde jaar werden twee nieuwe tafels aangeschaft. De contributie bedroeg fl. 5,-- per maand, inclusief trainingsgeld. Hiervan werd in eerste instantie trainer Stoelemeijer en later mevrouw Stoelemeijer-Arts betaald.
In de ledenvergadering van 11 mei 1966 werd besloten wegens verminderde belangstelling voorlopig geen training meer te laten geven. Aangetekend wordt hierbij dat bij voortzetting van de trainingen fl. 2,50 per maand extra aan contributie zou moeten worden betaald en dat vond men wel een beetje al te gortig.
Eerst enkele jaren later, in 1968, werd het onderwerp training weer opgepakt. Men vond Henk de Jong bereid de Taverzojeugd te gaan trainen. Nadien werden de trainingsactiviteiten voor de jeugd verricht door diverse eigen leden, totdat in 1973 een "betaalde" jeugdtrainer z'n intrede deed: Hank Peters.
Deze stopte echter eind 1975. Henk de Jong en Piet Hierck, geassisteerd door Edwin de Gast en Rudy Goutier namen het over. Naderhand kwamen Sibylle en Paul Bitter het trainerscorps versterken, terwijl ook diverse, met name jeugdige, leden de helpende hand boden.
Voor de jeugdtrainingen werd zelfs een tijd lang een extra zaal in het Kerkenbos gehuurd. Over extra contributie voor training werd niet meer gesproken.

 

CLUBBLAD

Een apart hoofdstuk wijden wij aan het clubblad, dat al 17 jaar lang zo'n belangrijke plaats binnen de vereniging inneemt. Het was 29 mei 1969 toen de voorzitter zich, naar aanleiding van een desbetreffende vraag in de algemene ledenvergadering, afvroeg of een clubblad wel "levensvatbaar kan worden geacht". Reeds lang had dit onderwerp de aandacht van het bestuur, maar onder andere bij gebrek aan een redacteur was er als maar niets van een cluborgaan gekomen.
Per september 1970 kwam hier verandering in toen het zojuist binnengekomen lid Piet Hierck de redactie van een toen nog naamloos clubblad op zich nam. In oktober 1970 verscheen het eerste nummer van de eerste jaargang. Sedertdien zijn er 10 clubbladen per jaar verschenen. Van een eenmansbedrijfje (schrijven, typen, stencillen, distribueren) groeide het clubblad - vanaf 1971 voorzien van de naam "'t Krantje van Taverzo" - uit tot een op professionele wijze verzorgd blad (diverse schrijvers, tekstverwerking, offset buiten de deur, omslag, advertenties).
Na bovengenoemde redacteur hebben diverse andere leden de redactie gevoerd te weten Hans Goudzwaard, Wim Borawitz, Peter van Graafeiland, Ingrid van Graafeiland en Mirjam Keislair. Laatstgenoemde dames tekenen sinds kort samen voor de redactie.
We gaan nog even terug naar 1969.
Bij besluit van 12 augustus van dat jaar werd Taverzo koninklijk goedgekeurd. (Per augustus 1973 en juli 1979 werden de statuten gewijzigd en aangepast aan de laatste wettelijke stand van zaken op het gebied van het verenigingsrecht.)

Het speelgedeelte in 't Trefpunt werd te klein en de club verhuisde in september 1970 naar de
gloednieuwe gymzaal aan het Schoutenveld (nu Rakkersveld geheten).
Deze zaal is na een brand afgebroken.

De contributie bedroeg inmiddels voor senioren fl. 40,-- per jaar.
Aan het begin van het seizoen 1971/1972 werd voor het eerst een damesteam voor de competitie ingeschreven.
In april 1972 organiseerde Taverzo voor het eerst een groot tafeltennistoernooi voor scholieren van het voortgezet onderwijs.
Ruim 220 jongens en meisjes deden hieraan mee. Dergelijke mammoettoernooien werden ook in latere jaren georganiseerd, maar dan in samenwerking met de schoolsportcommissie.

Heel lang geleden

In augustus 1973 kwam een eerste uitwisseling tot stand tussen Taverzo en de afdeling Tischtennis van een sportvereniging uit Bockum-Hövel (Duitsland).
Er zouden er nog diverse volgen, zowel in Bockum-Hövel als in Zoetermeer. Het is opvallend dat wat het tafeltennis betreft, de Duitse senioren altijd sterker waren dan de onze, maar dat dit bij de jeugd andersom was. Het damesteam was na de zomervakantie van 1973 weer verdwenen. In december van dat jaar kwam Taverzo met een opvallend initiatief van tafeltennisinstuiven op de autoloze zondagen.
Tegen betaling van fl. 1,-- kon iedereen komen pingpongen.

 

EIGEN TAFELTENNIS ACCOMMODATIE

De totstandkoming van onze huidige "eigen" tafeltennisaccommodatie Taverzône is een dermate belangrijk gebeuren in het bestaan van Taverzo geweest dat het wijden van een apart hoofdstuk hieraan alleszins gerechtvaardigd is.
Omstreeks september 1973 sijpelden heel voorzichtig berichten naar buiten over een eventuele eigen accommodatie. De noodwinkels van de Spar en Albert Heyn aan de Osylaan kwamen leeg en dat bracht Theo Mulder op het lumineuze idee om aan het bestuur te vragen te onderzoeken of een van deze ruimtes geschikt kon worden gemaakt voor een eigen tafeltennisaccommodatie voor Taverzo.
Na talloze vergaderingen diende het bestuur aan het eind van het jaar bij de Gemeente het verzoek in om een van de bedoelde noodwinkels te mogen ombouwen. Het verzoek werd afgewezen omdat een en ander niet in overeenstemming was met het bestemmingsplan.
Pogingen het bestemmingsplan in een voor Taverzo gunstige zin te wijzigen, hadden geen resultaat. Andere mogelijkheden tot verbouwing van bijvoorbeeld een oude boerderij waren niet voorhanden respectievelijk niet uitvoerbaar en nieuwbouw kwam al helemaal niet in aanmerking. Samen met de wethouder van sportzaken de heer M. van der Wouw bleef het bestuur zoeken naar een ruimte die geschikt zou kunnen worden gemaakt voor de tafeltennissport. Eind december 1974 werd het idee besproken het oude, achter het zusterhuis gelegen schoolgebouw in de Dorpsstraat 33, dat intussen door de Gemeente was aangekocht, te verbouwen en in te richten als clubgebouw voor Taverzo. En hoewel de speelruimte niet geheel kon voldoen aan de voor tafeltenniswedstrijden in de landelijke competitie vereiste breedte, besloot het bestuur na overleg met de leden toch B & W toestemming te vragen tot verbouwing.
Na een positief advies van B & W keurde de gemeenteraad op 23 februari 1976 de voorstellen goed. Bij het Ministerie van CRM werd een speciale subsidie aangevraagd uit de BRW-pot (BRW staat voor Bijzonder Regionaal Welzijnsbeleid).
Voorwaarde voor deze subsidie was dat Gemeente en Taverzo samen de niet-subsidiabele verbouwingskosten voor hun rekening zouden nemen. Voor Taverzo kwam deze financiële eis neer op ruim fl. 30.000,--.


Uit de Zoetermeersche Courant


Een subsidie van 235.500 gulden is 
voorgesteld voor de kosten van een 
verbouwing, die het pand
Dorpsstraat 33 geschikt moet maken 
als club- en trainingsruimte 
voor de tafeltennisvereniging Taverzo.
De gemeente, die het pand drie jaar 
geleden kocht,moet eerst zelf 54.520 
gulden besteden aan achterstallig 
onderhoud, waarna de  verbouwing Taverzo 
314.000 gulden vergt.
Ook hierin draagt de gemeente bij (47.100)
en de vereniging levert een eigen 
bijdrage van 31.400 gulden.




Via enkele bliksemacties, waaronder een grote obligatieactie en de presentatie met een tafeltennisrobot op de Niveaubeurs te Zoetermeer, werd ruim fl. 10.000,-- binnengebracht.
Het resterende bedrag moesten de leden zelf verdienen met zelfwerkzaamheid bij de verbouwing.
Gedurende een jaar lang werd met enkele onderbrekingen, door talloze leden en andere helpers aan deze enorme "klus" gewerkt. De beloning was navenant. Taverzo verdient met deze zoveel geroemde zelfwerkzaamheid maar liefst circa fl. 80.000,--. De totale financiële inbreng van de club kwam daarmee op bijna een ton.

 

Vlag uit bij Taverzo

Zaterdag 10 september 1977 was het dan zo ver. Enkele honderden belangstellenden -waaronder een aantal prominenten (zoals twee burgemeesters) waren er getuige van dat wethouder Meijer van sportzaken de officiële opening verrichtte van Taverzône.
En zo werd een voormalige meisjesschool, daterend uit 1875,mede dankzij de inbreng van een groot aantal leden, omgebouwd tot een sfeervolle tafeltennisaccommodatie.
Tussen eind 1973 en de opening van het clubgebouw zijn de normale verenigingsactiviteiten zoveel mogelijk gewoon doorgegaan.
Net op de valreep werd 1974 afgesloten met inschrijving van het 100e lid, de junior Ronald Maser. Met de nodige tamtam werd hij binnengehaald. Hij werd in een nieuw tenue gestoken en ontving een gloednieuw tafeltennisbatje. Enige maanden later was hij weer lid af!
Op 2 mei 1975 werd het 12½-jarig bestaan gevierd. Tijdens de feestavond werd een door Hetty Jeremiasse vervaardigde verenigingsvlag aangeboden, voorstellende het door echtgenoot Loek ontworpen clubembleem.
Ter gelegenheid van dit jubileum werden voor de eerste keer de Zoetermeerse Tafeltenniskampioenschappen (op 2 avonden) georganiseerd. Het werd een grandioos evenement, dat voortaan ieder jaar, na afloop van de voorjaarscompetitie, zou worden georganiseerd en waarvoor tegenwoordig 5 avonden en een dag voor de jeugd moeten worden uitgetrokken.
Op 3 november werden t.v.-opnamen gemaakt door de Locale Omroep Zoetermeer. Naar aanleiding van de uitzending op 8 november kwamen niet alleen nieuwe leden zich aanmelden maar ook enkele Zoetermeerders die wilden helpen bij de verbouwing van het clubgebouw.
In september 1976 volgde in verband met uitbreiding van speelmogelijkheden nog een verhuizing naar de gymzaal aan de Nesciohove in de nieuwbouwwijk Buytenwegh; een vanwege de blubbertoestanden moeilijk bereikbare en voor bezoekers ondanks door Taverzo toegezonden routebeschrijvingen, bijna niet te vinden sportzaal. Menige wedstrijd begon dan ook veel te laat of ging helemaal niet door omdat de tegenstanders niet kwamen opdagen.

Het ledental steeg, de contributie ook. De contributiebedragen zouden in het vervolg variëren per categorie leden en wel van fl. 5,75 voor recreatie jeugd tot fl. 8,50 voor een competitiespelend seniorlid. Voor de competitie werden 11 heren-, 2 dames- en 6 jeugdteams opgegeven.
Op 23 juni 1977 werd de laatste bal geslagen in de zaal aan de Nesciohove; de tafels werden na loting aan liefhebbers voor een prikkie verkocht, want in het nieuwe clubgebouw zouden ook 7 spiksplinternieuwe tafels komen.

 

EVENEMENTEN EN TOERNOOIEN

Een bij gelegenheid van de opening van Taverzône ingestelde evenementencommissie organiseerde het ene na het andere evenement, waaraan niet altijd tafeltennis te pas kwam zoals feestavonden, klaverjas- en biljarttoernooien, gezamenlijke maaltijden, fietsenrally's e.d.
Een aparte toernooicommissie tekende voor de organisatie van talloze evenementen op het gebied van het tafeltennissen zelf en doet dat tot op de dag van vandaag.

 - Kerstdubbeltoernooien
 - Familietoernooien
 - Taverzône-toernooien
 - Nederlaagseries
 - Clubkampioenschappen
 - Zoetermeerse kampioenschappen
 - Echtparentoernooien
 - 40+ toernooien

Het ledental bewoog zich naar verwachting vanaf de opening van Taverzône in sterk stijgende lijn. Hoe? Dat ziet U in onderstaand overzicht, waarin de ontwikkeling van het ledenbestand vanaf de oprichting tot heden is weergegeven.

 

VAN 20 NAAR 275

Deze getallen slaan op het aantal leden dat Taverzo telde ten tijde van de oprichting in november 1962 en 25 jaar later. Volgens de annalen waren bij de officiële oprichtingsvergadering 11 van de "ongeveer" 20 leden aanwezig.
Tot september 1970 steeg dit aantal gestaag. Verhuizing naar de nieuwe zaal aan het Schoutenveld had onmiddellijk een toeloop van leden tot gevolg.
In december 1974 werd het 100e lid ingeschreven.
Het getal van 150 werd in 1977 bereikt nadat eerst nog een verhuizing had plaatsgevonden naar de zaal aan de Nesciohove en vervolgens het eigen clubgebouw in gebruik was genomen.
Nog in datzelfde jaar werd het 200e lid ingeschreven. Binnen 4 maanden kwam het 230e lid en een jaar later (april 1979) het 250e.
Weer precies een jaar later werd de grens van 300 bereikt. Dit was voor het bestuur aanleiding een algehele ledenstop in te stellen omdat, ondanks het beschikbaar hebben van 7 tafels gedurende de gehele week, met een dergelijk groot gezelschap niet iedereen meer voldoende aan zijn of haar tafeltennistrekken kon komen.
Sinds die tijd was het onderwerp "ledenbestand" een vast agendapunt op de bestuursvergaderingen.
Vanaf 1983 daalde het aantal leden langzaam maar zeker weer enigszins: van 280 in 1983, 275 in 1985 en 255 in 1986 (gemiddelde aantallen over het gehele jaar) naar circa 275 op het moment van schrijven van dit overzicht.

 

BESTUURSLEDEN

In haar 25-jarig bestaan hebben in totaal circa 50 leden, waarvan 12 van het vrouwelijke geslacht, gedurende korte of lange tijd Taverzo bestuurd en er als zodanig in belangrijke mate voor gezorgd dat de club kon draaien zoals zij al die jaren heeft gedraaid.

Ben Schareman, Elly van Veen en Atie Franssen vormden samen als respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester het eerste bestuur van de club, die toen nog geen Taverzo heette.

Vanaf de officiële oprichting in november 1962 hebben we vervolgens 6 voorzitters gekend te weten Ben Geerdinck tot mei 1964. Hij werd opgevolgd door Paul de Hertogh, die op zijn beurt in juni 1968 werd afgelost door Henk van Eekelen. Deze gaf de voorzittershamer in mei 1969 over aan Gé Oppelaar, die in augustus 1972 aftrad. In de ledenvergadering van 22 augustus 1972 kon geen nieuwe leider worden gekozen, bij gebrek aan kandidaten.
Een dringend beroep werd gedaan op Loek Jeremiasse, die zich tenslotte, zij het onder bepaalde voorwaarden, beschikbaar wilde stellen, tenzij op korte termijn nog iemand anders gevonden zou worden. Dat was natuurlijk niet het geval en zo kwam dan toch nog vrij snel een einde aan een voorzitterloze periode en werd in november 1972 bij het tienjarig bestaan het tijdperk Jeremiasse ingeluid.
Hij zou het volhouden tot mei 1979 toen de huidige voorzitter Piet Hierck werd gekozen.
Vermeldenswaard is dat van dat eerdergenoemde aantal van 50 vandaag de dag nog 11 dames en heren exbestuurders of -sters (ere)lid zijn namelijk:
Jan Vermeer (oudste lid in verenigingsjaren), Wim Zegers en Loek Jeremiasse (beiden erelid), Albert Kaandorp, Henk de Jong, Sibylle Bitter, Peter van Baarle, Rina Job, Cees van Rooyen, Suus Schijf en Mario Auerhaan.

Hoewel geen bestuurslid mogen in dit verband drie personen worden genoemd, die als adjunctbestuurder en met name als assistent van de penningmeester hebben gefungeerd:
Jan Pelle, Theo Haye en Piet Donkervoort, die deze taak sinds kort vervult.

 

ERELEDEN

Taverzo kent 3 ereleden.

In de algemene ledenvergadering van 15 oktober 1971 kreeg de voorzitter blijkens de notulen
"...... ineens het idee om zowel Loek Jeremiasse als Wim Zegers het erelidmaatschap aan te bieden voor hun verdiensten voor de vereniging, hetgeen door alle aanwezigen met goedkeuring werd aangezien".
Wim Zegers is vooral in de beginjaren onder andere 21 als wedstrijdsecretaris bijzonder actief geweest, terwijl Loek Jeremiasse 1½ jaar secretaris was en nog eens bijna 7 jaar voorzitter.
Het derde erelid is Jan de Gast, die op 8 mei 1980 als zodanig werd benoemd. Vooral zijn inzet en aandeel in de totstandkoming van ons clubgebouw lag aan deze benoeming ten grondslag.
Taverzo heeft verder één lid van verdienste gekend te weten Theo Mulder.
De benoeming gold met name voor zijn grote aandeel in de organisatie van talloze toernooien, waaronder de Zoetermeerse kampioenschappen, die sedert 1975, mede op zijn initiatief, ieder jaar door Taverzo werden en nog steeds worden georganiseerd.
Theo overleed in september 1984.

Terug naar 1978.
Op 20 april 1978 overleed Reiner Job.
In september van datzelfde jaar werd eindelijk weer een seniorentraining opgezet onder leiding van Eric Albers, een gediplomeerde tafeltennisinstructeur.
Voor de competitie werden in totaal 30 teams ingeschreven. Het samenstellen van de seniorenteams zou voortaan in handen zijn van een team van 5 personen. Tot dan had Theo Mulder dat steeds in z'n eentje gedaan.
Met ingang van oktober 1978 werd Taverzo financieel en anderszins gesteund door de heer T.Versloot. Hij stelde onder andere een fraaie trofee beschikbaar: de Verslootprijs, bestemd voor bet jeugdlid dat naar de mening van de trainers, het hoogste scoort op bet gebied van onder andere enthousiasme, inzet voor de club, resultaten, sportiviteit, trainingsinzet, e.d.
Voor de eerste keer werd de prijs uitgereikt aan Carolien van Eerde; vervolgens aan Anita Houtzager, Marco Vermeer, Mirjam Keislair, Petra Vermeer, Dick Bouwmeester, Robert-Jan Oskam, Martin Groenewold en Ingrid van Graafeiland.

1979 was een rustig jaar met

- de overdracht van de voorzittershamer van Loek Jeremiasse aan Piet Hierck
- het verwelkomen van de 11-jarige Peter Noordam als het 250e lid
- een grote enquête onder alle leden over wensen, meningen over gang van zaken binnen de club, over doen en laten van bestuur, commissie e.d.
- een super fonduemaaltijd

1980

In het voorjaar besloot het bestuur tot een algehele ledenstop. Taverzo behoorde op dat moment met haar 300 leden tot de grotere tafeltennisverenigingen van Nederland. Aardig om te vermelden is dat bij de herziening van de gemeentelijke prognoses in verband met de behoefte aan binnensportaccommodaties ervan wordt uitgegaan dat in 1982 0,31% van de Zoetermeerse bevolking (dat komt neer op 280 mensen) lid zal zijn van een tafeltennisvereniging.
In de jaarvergadering trad Jan de Gast af als penningmeester; hij werd tot erelid benoemd.
De sponsoring door Stoffenhuis Versloot werd beëindigd.

1981

In april werd een speciale luchtbehandelingsinstallatie in de speelzaal in gebruik gesteld. Een maand later verzorgde de veelvoudige Nederlandse tafeltenniskampioen Bert van der Helm voor de algemene ledenvergadering een optreden voor een zeer uitgebreid gezelschap leden.
Aan het eind van het seizoen bleek het ledental wat te gaan afnemen; aanleiding voor het bestuur om weer meer aan de weg te gaan timmeren en propaganda te gaan maken. Streefgetal bleef en blijft circa 300 leden.
In de bestuursvergadering van september gaf Rina Job te kennen bet penningmeesterschap niet langer te kunnen uitoefenen. Jan de Gast, die na zijn aftreden in 1980 als adviseur nauwe contacten was blijven onderhouden met het bestuur, werd bereid gevonden zijn vorige functie tijdelijk weer op te nemen. Dat laatste is een beetje uit de hand gelopen, want anno 1987 is hij nog steeds penningmeester.
Voor het eerst in de geschiedenis van Taverzo werd in december een buitengewone ledenvergadering bijeengeroepen. Aanleiding hiervoor was de als gevolg van de door de Gemeente voorgenomen huurverhoging en verlaging van de subsidies en het teruglopend ledental, noodzakelijk geachte contributieverhoging.
De vergadering ging akkoord met de bestuursvoorstellen terzake. De contributie werd vastgesteld op minimaal fl. 9,75 en maximaal fl. 13,75 per maand.

De jeugdafdeling ontwikkelde zich gunstig. 12 jeugdteams, waarvan 3 meisjesteams, gingen de voorjaarscompetitie in.

1982

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan werden allerlei festiviteiten georganiseerd, zowel op tafeltennisgebied als anderszins. Onder dit laatste viel ook een weekend in Noord-Brabant voor een grote groep jeugdleden. Kamperen in Weebosch in "De negende Zaeligheyt" en een sportuitwisseling met tafeltennisvereniging Veldhoven.
Aan het eind van het jaar bleek het aantal jeugdleden zo te zijn toegenomen dat tot een ledenstop voor deze categorie leden werd besloten.



1983

Na afloop van de jaarlijkse algemene ledenvergadering deden diverse leden een poging om een tafeltennisrecord bij Taverzo te vestigen. De jeugdleden deden dit in juni. De records staan met naam en toenaam vermeld op het Taverzo Recordbord, dat in de kantine is opgehangen. Vlak voor de zomervakantie brachten jongens en meisjes uit Veldhoven een tegenbezoek aan Taverzo.
Het eerste jongensteam speelde zich naar de landelijke competitie.
Dick Bouwmeester
Bart van Bergen
Robert v.d. Starre

Het clubgebouw werd voortaan ook op zondagmiddag opengesteld voor vrij spelen voor alle leden.

1984

Wat een aantal keren net niet is, gelukt: te weten kampioen worden in de eerste klasse van de afdeling Den Haag èn daarna de promotiewedstrijden winnen, lukte dan eindelijk in april wèl. Het eerste herenteam promoveerde naar de vijfde divisie van de landelijke competitie.
Theo de Boer
Folkert Kuipers
Cor Ririmasse

Op 22 september overleed Theo Mulder, lid van verdienste van Taverzo.

Eind oktober nam een aantal jeugdleden deel aan een toernooi in Warendorf (Duitsland).
Ook bet tweede jongensteam promoveerde naar de landelijke competitie.

1985

Op 11 en 12 mei trad Taverzo op als gastheer van onder andere de jeugd van de Duitse tafeltennisverenigingen Warendorf en Rinkerode. Taverzo won de verenigingsprijs.

Taverzo-dames promoveren
Miriam Achterberg
Carolien van Eerde
Elsbeth Parmentier
Sinie Rombach

Dames 1 promoveerde naar de derde divisie van de landelijke competitie en ging de thuiswedstrijden op zaterdag spelen.
Door deel te nemen aan de Grote Clubactie vergaarde Taverzo ruim fl. 1.700,--, van welk bedrag een tafeltennisrobot werd aangeschaft.

De jeugdcommissie organiseerde eind augustus/begin september een trainingsweekend. Naast een uitgebreid trainingsprogramma met onder andere een gast bondstrainer, was er ook video, werd er geslapen, gegeten en gedronken, een feestavond gehouden enz. En dat alles in ons eigen clubgebouw.

Het eerste herenteam degradeerde uit de landelijke competitie naar de eerste klasse van de afdeling Den Haag, waarin het anno 1987 nog steeds uitkomt.

1986

Een jubileumcommissie startte met de voorbereidingen voor bet 25-jarig jubileum in 1987. Na afloop van de ledenvergadering werden video-opnamen vertoond die van een groot aantal leden tijdens hun acties achter de groene tafels waren gemaakt.
Wederom deed Taverzo mee aan de Grote Clubactie. De opbrengst was bestemd ter financiering van enkele jubileumactiviteiten.
Op 25 november verleende Taverzo haar medewerking aan de organisatie van de tafeltennisinterland Nederland-Zweden in de tafeltennishal van het Prins Willem-Alexander Sport- en Evenementencentrum te Zoetermeer.
Op 5 november overleed het lid Wim Rietbroek.
Begin april zorgden bet eerste meisjesteam en het tweede damesteam voor een aardig cadeau door in navolging van twee jongensteams en bet eerste damesteam door te dringen tot de landelijke competitie.

In dezelfde maand legde Taverzo beslag op de verenigingsprijs bij bet nationaal welpen- en pupillentoernooi in Den Haag.

1987

Het jubileumjaar begon al goed: een enorme ravage in het clubgebouw als gevolg van een gesprongen waterleiding. Er was ook al meteen sprake van een contributieverhoging. De contributie, die na 1982 nog diverse keren mondjesmaat was aangepast, werd vastgesteld op minimaal fl. 11,75 en maximaal fl. 15,75 per maand.
Op 25 april vond het eerste jubileumevenement plaats te weten een reünie voor oudleden.
In het weekend van 15/17 mei had weer een uitwisseling plaats in Rinkerode. De Taverzojeugd keerde met de verenigingsprijs huiswaarts.

 

TENSLOTTE

Die leden die al een aantal jaren bij Taverzo meelopen (op dit moment zijn er 30 leden langer dan 10 jaar lid) zullen in bovenstaande tekst ongetwijfeld bepaalde feiten en gebeurtenissen missen, waarvan zij verwachtten dat die gememoreerd zouden worden. Dat kan haast niet anders, wil je er althans geen al te gedetailleerd geheel van maken, dat nauwelijks leesbaar is. Uit de veelheid van teksten in notulen, jaarverslagen en clubbladen heb ik geprobeerd die punten op te pikken die naar mijn mening voldoende interessant waren om, zoveel mogelijk in chronologische volgorde, in dit "historische" verhaal, opgetekend te worden. Dat dit een puur persoonlijke keuze is geweest zal een ieder duidelijk zijn. Een speciaal woord van dank wil ik richten tot Nanette Mulder, die mijn op band ingesproken tekst razendsnel en zo fraai heeft uitgewerkt. (ik loof een prijs uit voor degene die een typefout ontdekt !)

Piet Hierck

 

UIT DE ERELOGE

Een jubileumboekje zonder bijdragen van mensen, die in het bestaan van Taverzo een opvallende rol hebben gespeeld, is nauwelijks volledig te noemen. Vandaar de vraag aan de drie ereleden (want dat zijn van die mensen) die Taverzo kent om een stukje voor deze uitgave te schrijven.
Het stemt tot voldoening dat zij aan dat verzoek gehoor hebben willen geven en dat zij bovendien een fotootje afstonden.
Zie hier de pennevruchten en het al of niet recente koppie van Wim Zegers, Loek Jeremiasse en Jan de Gast.
(Noot webmaster: Op deze website dus niet)

Als een van de oudere leden van een vereniging die 25 jaar bestaat mag ook ik een paar regels in het jubileumblad schrijven. Automatisch ga je dan toch in gedachten terug naar de tijd waarin bet allemaal eigenlijk is begonnen.
Dat het tafeltennissen is geworden is een toevalligheid. Een aantal dames ging onder elkaar op een vaste avond aan ballet doen en de mannen van die dames wilden uiteindelijk ook wat op een vaste avond gaan doen.
Zo werd de zaal achter 't Trefpunt gehuurd en wat aan gymnastiek gedaan.
Daar stond op het podium een tafeltennistafel die altijd gretig aftrek vond en op die manier is de tafeltennisclub ontstaan. Er kwamen tafels bij en in een ongedwongen sfeer werd er getafeltennist. Het gebeurde ook wel dat er geen tafel werd opgezet, maar met de aanwezige gymtoestellen een reis om de wereld werd gemaakt.
Vele uren hebben we ook doorgebracht aan het barretje bij Jan Dagevost en echtgenote. En mocht er op de speelavond een bruiloft zijn, dan zaten we onze consumpties te nuttigen in de gang en te genieten van de toetjes die overbleven van de bruiloftdiners.
Geleidelijk aan groeide Zoetermeer en kwamen er leden die meer en meer het wedstrijdelement probeerden in te voeren. Dat resulteerde in de start van één herenteam (dames- en jeugdleden kenden we nog niet) in de competitie in de regio. Voor uitwedstrijden in Leiden, Ter Aar en nog een aantal gehuchten moest gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer.
Er moest dan om 18.30 uur op z'n laatst worden afgesproken bij de bus; eerst in de kleine uurtjes waren we dan pas thuis. In de jaren die volgden groeide de vereniging steeds meer uit om te zijn wat zij nu is: een club die op hoog niveau tafeltennist maar waar de gezelligheid gehandhaafd is gebleven.
Mag ik de wens uitspreken dat Taverzo nu en in de toekomst mag blijven wat zij is, een sportieve, gezellige vereniging als een groot gezin.
Bestuur en leden hartelijk gefeliciteerd met het 25-jarig bestaan.

Wim Zegers

 

 

1945 - december - donderdagavond - 18.30 uur: gymnastieklokaal, IJsvogelplein Den Haag.
Steenkoud - grote kachel ± 1.50 m hoog en 60 cm doorsnee, maar er mag niet gestookt worden.
Vier man leggen de lichtleiding uit op de vloer en kijken alle aansluitingen en fittingen goed na.
Daarna ophangen in de lengterichting van de zaal en de grote lichtbakken aansluiten. Nu de stekker erin en blij zijn als alles blijkt te werken.
Uit een diepe gangkast aan het eind van een 25 meter lange gang worden de 4 tafels tevoorschijn gehaald. Ze zijn loodzwaar en al heel vaak gerepareerd. Uit de gangkast komt ook een kist waarin ballen, netten e.d. worden bewaard. De netten zijn ook al vele malen hersteld door damesleden of echtgenotes van spelers.
Het is inmiddels kwart over acht en de twee teams waartegen gespeeld moet worden zijn gearriveerd. Beide teams krijgen één bal (van de beschikbare 5) om in te spelen.Die ballen zijn geritseld via via van Engelse militairen en niet van beste kwaliteit, maar wel een stuk beter dan die gerepareerde ballen (boven een brandende lucifer) waarmee we het laatste oorlogsjaar moesten doorkomen.
De andere twee ballen zijn voor de training en dus is er nog één reserve.
Er wordt gespeeld op sokken of blote voeten want gymschoenen zijn er niet meer of niet te betalen. Om 23.00 uur moet de zaal weer ontruimd zijn.

1987 - september - eigen accommodatie elke avond plus het weekeinde, dus praktisch onbeperkte speel- en trainingsmogelijkheden. Eigen kantine, kleed kamers, bestuurskamer, 7 tafels altijd tot je beschikking. Het omzetten van een schakelaar geeft altijd ruim voldoende licht. Mensen die koffie zetten en bier 32 tappen. Geen gesjouw met tafels, feestavonden, klaverjassen, disco, uitwisselingen, trainingskampen. De strekking van beide verhaaltjes is voor iedereen duidelijk. Taverzo hoeft zich nergens meer druk om te maken: alles is aanwezig in voldoende mate. De enige inbreng die nog van de leden gevraagd wordt is enthousiasme, inzet voor anderen en sfeer.
Als de leden dat op kunnen brengen is Taverzo niet meer te kloppen. Ik wens vereniging en bestuur het allerbeste voor de volgende 25 jaar.

Loek Jeremiasse

 

Een verzoek om als erelid van Taverzo een verhaal ter grootte van een pagina te schrijven over je belevenissen bij Taverzo willig je gaarne in.
Zoals al eens eerder in een clubblad van Taverzo is aangehaald, had ik bij mijn eerste kennismaking met Taverzo zeker 25 jaren tafeltenniservaring achter de rug.
A1 op 16-jarige leeftijd werd ik lid van de tafeltennisvereniging GEB te Den Haag. Na verhuizing van het gezin De Gast in 1967 naar Zoetermeer zochten mijn teamgenoten Theo Mulder en Koos van den IJssel eveneens aansluiting bij een vereniging in Zoetermeer.
Aangezien wij in Den Haag eerste- en overgangsklasse hadden gespeeld bij verenigingen met een goede accommodatie viel ons de gymzaal in 't Trefpunt wel enigszins tegen. Gelukkig kregen we nadien de beschikking over een nieuw gymnastieklokaal aan het Schoutenveld in de wijk Palenstein.
Nadat wij daar enige jaren hadden vertoefd kwam mijn vriend Theo Mulder - tot veler verdriet enige jaren geleden overleden - op het voor mij en wellicht ook voor de overige bestuursleden "onzalige" idee van een eigen accommodatie.
Hiervoor werd contact gezocht met de wethouder van sportzaken in Zoetermeer, die daar wel oren naar had. Het voorstel van Theo om de oude Sparwinkel in Palenstein om te bouwen vond geen genade in de ogen van de Gemeente. Wel werd de mogelijkheid geopend om de oude school aan de Dorpsstraat 33 om te toveren in een tafeltennishome..
Na veel ja's en nee's van de Gemeente werd dit gebouw dan toch het pand dat wij in samenwerking met gemeentewerken van Zoetermeer tot clubgebouw hebben mogen verbouwen. Het is bijna niet meer voor te stellen hoeveel werk daar is verzet, zowel door het bestuur als door vele leden van Taverzo.
Uiteindelijk waren wij in die tijd (1976) een betrekkelijk kleine vereniging.
Ik had het genoegen als penningmeester de verbouwingswerkzaamheden en alles wat zich daaromheen afspeelde te mogen coördineren. Het streelt natuurlijk je ego wanneer men tijdens de opening van het clubhuis en nog jaren daarna hierover spreekt.
Men moet evenwel goed beseffen dat zo'n prestatie naast je normale werk uitgevoerd - slechts mogelijk was met de hulp van velen. Dat daaruit, mede vanwege nog andere verdiensten voor de club, een erelidmaatschap voortkomt, is eigenlijk een hulde aan allen die op enigerlei wijze werk voor de vereniging deden en doen.
Wat mij betreft mogen er in de toekomst nog vele leden van verdienste dan wel ereleden bij Taverzo benoemd worden als dank voor het werk dat geheel belangeloos wordt verricht.
Mijn wens is tenslotte dat de huidige en toekomstige leden er steeds voor zullen zorgen dat Taverzo blijft zoals zij nu voor iedereen bekend is, te weten een vereniging met vriendschap voor elkaar en met een sfeer waarvan vele buitenstaanders zeggen dat zij daar jaloers op zijn.

Jan de Gast